søndag 27. januar 2013

Balsfjord - for framtida?

Balsfjord - for framtida.

Har du noen gang hørt et mer upassende slagord? Det måtte jo vært noe sånn som "Blærekatarr - fordi du fortjener det" eller "Solidox - Don't use it if you don't mean it!". For meg et slagordet til Balsfjord kommune like lite forståelig som disse. 
For framtida? Til hvem??? Ikke for oss småbarnsforeldre, iallefall. Ikke for barna våre som ER framtida, iallefall. Ikke for oss som ikke bor i "kjernen" av kommunen, iallefall. 

Nå har vi hatt vår midlertidige barnehage her på Malangseidet i 10 år. I et lokale som definitivt ikke innfrir kravene som stilles til barnehagelokaler etter dagens standard. Ny barnehage fikk vi ikke, vi får klare oss med den vi har. Kommunen er fattig - og dette til tross så planlegges det både kulturhus, ny barnehage og 25 meters svømmebasseng på Storsteinnes. 
Men kommunen er som en drue som har ligget for lenge i sola. Vi krymper inn til en skrukkete og fæl rosin som ligger sentralisert i området ved Storsteinnes. Periferien (Malangseidet-/Laksvatnområdet) er som en appendiks - et vedheng som ingen egentlig vil ha der. 

Både arealplanlegginga og skolestrukturplanene i kommunen, har jo helt klart vist hvilken vei de ønsker at vi skal gå. Ingen nye hus her på halvøya - her skal vi bare ha hyttefolk og rikfolk som legger sine penger igjen rundt om på severdighetene og næringsbedriftene som ikke finnes her i området. Fordi ikke ei sjel av de som sitter på kommunehuset har den minste intensjon om at vi faktisk skal få mulighet til å drive med noe på "denne sida" av en kommune som - i mine øyne - virker temmelig splittet. Som om de som styrer kommunen ikke vil gjøre seg til kjennes med oss. Hans og Grete som de forsøker og gjemme bort og glemme. Eller vet de i det hele tatt at vi finnes?





Inne i meg tramper jeg med føttene og hyler høyt. Jeg er DRITTLEI av at vi skal tåle å bli tråkka så innimargen langt ned i dritten. At vi ikke skal få beholde hverken barnehage eller skole fordi alt av tilbud skal sentraliseres. Og fordi politikere har lært seg å regne med millioner og milliarder men ikke forstår tusenlapper. Fordi barna våre skal bli de som må lide - alltid! For de er for svake til å rope ut at de ikke VIL sitte i buss i over to timer hver dag. På glatte, humpete, svingete og skumle veier. Forlate hjemmet før mamma og pappa kjører på jobb på morgenen, og komme hjem etter dem. Fordi de ikke VIL gå på en skole med flere hundre elever, når tryggheten er å finne i et klasserom med femten elever. Fordi de ikke VIL være fem eller seks år i et virvar av mennesker, fordi verden blir så stor og usikker da. 

Så er det "lokalavisa" vår da, Nye Troms, som stapper avisa full av negative innlegg om skolenedleggelse og strider i bygda. Som får barna til å engste seg for hva som skal skje med dem, med framtida deres. Og oss foreldre som sitter hver eneste kveld på sengekanten for å forklare om diskusjonene som foregår mellom medmennesker i kommunen vår. Men hvor er alle de positive avisreportasjene? Om alt det fine som skjer på skolen vår, i barnehagen vår, i bygda vår? De gangene vi har tipset om gode historier, har de ikke blitt fulgt opp. Skolen som arrangerer den årlige kulturkvelden, et arrangement som har samlet elevene og bygget dem opp i et herlig fellesskap, år etter år. Et fantastisk skolemiljø uten mobbing, og med flotte, kvalifiserte og dyktige lærere, samt et godt samarbeide mellom skole og hjem. Om både foreldre, lærere og ansatte i barnehagen som stiller opp og vasker skolen og barnehagen slik at den ikke skal bli stengt - fordi de på kommunehuset ikke bryr seg katta i hvorvidt det er åpent eller stengt, skittent eller rent. Hvorfor kommer ikke disse historiene frem? Er det ingen som bryr seg om det som faktisk fungerer? Eller er det best at slike historier ikke kommer frem, for at det skal bli lettere å legge ned skolen med få elever, et gammelt lokale og som ellers er usynlig i Balsfjord kommune???





Så når de omsider får lagt ned skolen og barnehagen til oss på Malangseidet og Laksvatn, så er det bare å vente på fortsettelsen. De har jo allerede forsøkt å legge ned legekontoret vårt. Så ryker vel sykehjemmet, og skolen på Sand. Butikken på Meistervik. Og så står bygda her med masse tomme bygningsmasser, som en spøkelsesby som skal pryde reisemagasiner med reklame for fantastiske rekreasjonsområder - garantert uten innblanding fra andre mennesker. For de er jo flyttet, for her finnes hverken jobb eller skole. First we take Manhattan, then we take Berlin. 
Og da tenker jeg at ordføreren vår og alle de som mener at Storsteinnes er verdens navle, føler at det nå er Mission Completed.... 

Men fortsatt står jeg der, med trampende føtter og hyler ut min fortvilelse. Fordi ingen ser oss, fordi ingen bryr seg. 
Fordi det er oss mot resten....

8 kommentarer:

  1. Ingen problemer med å forstå fotvilelsen. Heilt enig at skolestrukturen IKKE må endres. Bygden treng skolan. Men å være fortvilt over at det planlegges basseng og kulturhus på Storsteinnes, ja den ser æ ikke.
    Det e ting som faktisk alt va her. Som brant ned. Klart det må bygges opp igjen i den bygda som møsta det. Samfunshuse har private andelseiera. Dem vil at det dem mista ska være gjennoppreist i samme tomt.
    Om butikken dåkkers blir nedlagt så e vel det heller ikkje en kommunal avgjørelse? Bruk frustrasjon og fortvilelsen din/dåkkers te nåkka konstrultivt. kjemp før skolan/barnehagan dåkkers.
    Ikke heng ut Storsteinnes/Nordkjosbotn og dem som bor der. Det er ikke de som bor der som bestemme. Det er politisk valgte som kommer fra heile kommun. De ferreste på Storsteinnes/Nordkjosbotn stemme før 25meters basseng. Vi vil ha det vi mista. De ferreste vil ha ett stort kulturhus, men vi ønske oss en brukervenlig scene og et brukervenlig hus å ha den i.
    Det er stort sett nøkterne folk i vårres fjord. La oss bruke energien vi har til å kjempe før bygda vårres, og rett kampen mot politikerne. Det er kun de som fatte avgjørelsa i vårres kommune.

    SvarSlett
    Svar
    1. Aller først: Synd at du ikke vil skrive navnet ditt når du kommer med påstander om min bruk av frustrasjon, og beskylde mæ førr å henge ut folket på Storsteinnes.
      Om du læs nøye, så vil du se at æ slætt ikkje beskylde innbyggeran førr situasjonen kommunen nu befinn sæ i. Det e kommunepolitikeran sitt ansvar.
      Når det gjelder ny barnehage, kulturhus og svømmebasseng: er du virkelig ikke enig i at også VÅRE barn har rett til trygg og nær vei til skole? At våre 5-6 åringer ikke skal behøve å måtte bruke nærmere 2 1/2 time hver dag til skoleskyss? Om man fikk velge mellom basseng eller skole til våre barn, er det ikke da urettferdig at alt skal til Storsteinnes? Når man først er begynt nedlegginga av ei bygd, vil terskelen for videre nedlegging bli stadig lavere. Å legge ned butikken, ville faktisk blitt et resultat av det hele, fordi det ikke lengre er folk her. Ingen arbeidsplasser. Ingen framtid...
      Dessverre virker det ikke som om "bygda våres" handler om særlig mye mer enn Storsteinnes, i ditt tilfelle. Balsfjord er en langstrakt kommune - vi finnes her, vi også...
      Måtte vi bare håpe på at økonomien kommer på fote igjen uten at vi må lide, atter en gang. Så skal nok dere få både kulturhus og basseng. Når tida er inne.

      Slett
  2. Godt skrevet og jeg skjønner fortvilelsen. Ikke bare fortvilelsen over skole og barnehage, men også en fortvilelse over at, som du sier, - hele halvøya er glemt. Den "forglemmelsen" hadde startet allerede på begynnelsen av 80 tallet og har bare tiltatt i styrke. Jeg VET at du ikke er ute etter de som bor på Storsteinnes og Vollan, slik anonym "frykter", men de som styrer og som skjevfordeler pengesekken gang på gang. Det være seg skole, barnehage, VEIER og også når det gjelder å støtte opp om nye arbeidsplasser i området. Regner da ikke med Malangen brygger siden de tydeligvis får den goodwill og støtte de trenger, tenker mer på de små aktører som prøver å skape seg ei fremtid.
    Malangen er en de vakreste plasser på jord... vel, er vel ikke heilt objektiv men men. Iallefall var jeg så stolt av mitt fødested at da jeg ble spurt av en lærer på ungdomsskolen på Storsteinnes om hvor jeg kom fra, så svarte jeg glad og lykkelig: MALANGEN. For den uttalelsen ble jeg faktisk sendt til inspektøren for det var ikke politisk korrekt svar!
    Stå på videre og kjemp for det som er bra og det du tror på! Du skriver godt, så kanskje noen leserinnlegg i NyeTroms ville være tingen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for nærende og oppløftende ord.
      Så leit - og så utrolig beskrivende - å høre historien din. Nesten synd at Malangen ikke er en egen kommune lengre, da ville vi ikke slitt med avstandene i kommunen iallfall...
      Når det gjelder leserinnlegg, så har jeg en følelse av at det ikke blir tatt på alvor, uansett. I innstillinga fra rådmannen heter det at følelser og sak må adskilles, og uttalelser fra samarbeidsutvalg, elevråd, foreldre etc skal ikke være med å avgjøre vår skjebne. Vi skal visst opptre som roboter i framtida?! Lurer på hva slags samfunn vi skal bli dersom kun økonomi og ingen følelser skal være med å avgjøre saker som kommer opp....

      Slett
  3. Skjønner deg veldig godt og er veldig enig. Kommunens låneopptak svir - og kommer til å svi i mange år framover. Derfor er det vel grunn til å sette spørsmål ved enda mer låneopptak i kommunal regi for å bygge opp (igjen) det som brant - burde ikke forsikringa dekke alt? Svaret du får er forsåvidt greit - det er ikke den gjengse beboer på St.nes eller Vollan si skyld at det blir slik, men holdninga om at det ikke er så viktig med "oss her ute" finner vi veldig ofte igjen hos veldig mange - også de som ikke er politikere. Når enkelte faktisk får aha-opplevelser av å besøke en utkantskole mht. reiseavstander etc, da lurer i alle fall jeg på hvor godt rustet de folkevalgte er til å ta slike viktige avgjørelser... Bloggen din er en fornøyelse å lese!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for flotte og viktige ord - det er maaange som ikke vet om oss i kommunens utkanter.
      Jeg er slett ikke motstander av hverken svømmebasseng eller kulturhus, men alt til sin tid!!
      Det er fælt at det som har satt oss i denne situasjonen, først og fremst er at en viss nybygd skole ble altfor kostbar - hva kommer til å skje når nye bygg skal opp på samme sted?
      Og så er det oss i utkantene som må betale prisen...

      Tusen takk for tilbakemelding på bloggen :)

      Slett
  4. Hei, Flott innlegg. Vil bare kommentere på den siste kommentarn din:"Og da tenker jeg at ordføreren vår og alle de som mener at Storsteinnes/Vollan er verdens navle, føler at det nå er Mission Completed.... "

    Vollan blir nok ikkje sett på som verdns navle av nån der borte på Storsteinnes. Verken ordfører eller de som jobber der. Her inne må vi krangle om alt, til og med for å få kjøpe tomt i boligfeltet. Da BeWi skulle flytte til kommunen så ville de bare vise til tomter på Storsteinnes. De måtte si til kommunen at de ikke ønsket det, de ville ha tomt i Nordkjosbotn. Lista e lang, å vi har åsså vært me i diskusjon om nedleggelse. Æ e av den oppfatninga at det e heilt forferdeli for heile kommunen om dæm røre skolan i det heile tatt. La skolan være, det vil døde områda uten alle skolan. Men det viktiaste e tryggheta å trivseln tel ungan uansett..


    Å tel dæ anonym. Det e ikkje kun politikeran som fatte avgjørelsa i Balsfjord Kommune.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk førr saklig og flott tilbakemelding. Har sett at æ i frustrasjonen i natt, også tok med Vollan som ett av sentraliseringsområdan. Æ har jo absolutt sett at det e feil, og har derfor valgt å fjerne det. Vollan lide også samme skjebne, og store dela av "livet" der e forsvunnet. Æ frykte at om dæm lægg ned skolan, e det meste gjort. Det e ett skritt på vei til full nedlegging av ytterpunktan i kommunen. E det virkelig en sånn kommune vi vil bo i ? Og det e gjengs over hele landet - vi skal urbaniseres alle mann, melka kjæm fra Rema, og kjøttet fra Sverige. Her e vesst ikkje rom førr oss som ønske å bo litt i utkanten...

      Slett

Fint om du har noe å si til meg, positivt og negativt - men SAKLIGHET setter jeg pris på...